Jedno od mnogih pitanja koje muci nase ribolovce je koje mamce koristiti u jesen ili zimu?!
- U ovom tekstu cu pisati opcenito za sve vrste riba mada je to malo tesko obuhvatiti kao jedno,
ali potrudicu se koliko mogu ako bih vam olaksao izbore jesenskih i zimskih mamaca i primama,
tj. hrane za ribu.
Svaka riba se u jesen sprema za zimu kako bi provela te hladne dane sto udobnije, a samim tim trebamo imati u vidu da njen metabolizam nije kao u toplijim danima pa se nemoze intenzivno hraniti iako ima hrane.
Nemoj da vas iznenadi osciliranje i uzimanje ribe kao u nekim intervalima jer riba zimi i nema jako velik apetit ma sta god joj mi ponudili od mamaca.
Mjesto u kojem sam rodjen ima jako veliki pritisak ribolova u jesen i zimu, tacnije Teslic - rijeka Usora, Doboj rijeke: Bosna, Spreca i usce Usore u Bosnu te usce Sprece u Bosnu su neka od naj aktuelnijih.
Svaka riba se trudi da tokom jeseni sakupi dovoljnu kolicinu energije za hladnije dane i tad bas treba koristiti mesne mamce.
Pojam mesni mamci znaci sve sto je vise hranjivo proteinima, mineralima, vitaminima itd..
Treba takodje obratiti paznju na enzime koji ribi pomazu prilikom varenja pojedene hrane.
U hladnijem vremenu temperatura vode je u slojevima, a tako se riba i krece odnosno tu i hrani ako ima mogucnost uzimanja. Ribe su dosta tromije zimi i kasno u jesen naspram na proljece i pocetak jeseni upravo bas zbog metabolizma, a i cuvanje energije ima dosta uloge u tome.
Svaka riba ako vidi primamljiv zalogaj ma koliko ona bila nezainteresovana, ako je on lak plijen i na pravom mjestu, ona ce ga i pojesti.
Zimi treba izbjegavati velike kolicine krme jer to cini kontra efekat, samim tim riba se brzo zasiti i mi ostajemo bez ulova.
Dobri jesenji mamci su naprimjer glista, larve, racici, crvi itd.. Dok je Hljeb nezamjenjljiv, a zasto objasnicu vam sad jer mnoge ovo buni, mesni mamci, a sad odjednom hljeb:
Svaka riba hljeb lako vari i to nije uopste teska hrana pa ce ga i uzeti, odnosno pojesti jer zna da ce ga lako prevariti i to ce joj dobro doci kao dodatni zalogaj, dok pretrpavanje sa mnogo crvi nema takav ucinak. Treba imati mjeru u svemu, a ona prvenstveno zavisi od velicine vira odnosno mjesta na kojem pecamo, takodje i kolicine ribe u istom. Jer nije isto baciti saku crva na 20 riba od 1kg i saku crva na 200 riba od 1kg..
Grabljivice u jesen i zimu poput soma, stuke, smudja, mladice idr. takodje se hrane kao i druga bijela riba.
U jesenjim i zimskim danima mozemo uspjesno koristiti i razne varalice pogotovo sto se tice smudja jer je to top sezona za ovog staklenookog barona kako ga nazivaju.
Ribolov zivim mamcem ili komadicem nekog mesa poput fileta bijele ribe, pilece dzigerice te raznih kedera takodje nije na odmet, ako ga imamo..
Sve vrijedi pokusati jer nikad se nezna sta riba zeli, kao i kod ljudi, nekad nam se pije caj po najvecoj vrucini, ili hladno pivo na -10 je pogotovo atraktivno kod nekih ribolovaca :) dok neko ljuto pice bolje odgovara vecini, a nekome caj, mada ipak to nije tema ovog clanka!
Bistro