Vecini ribolovaca je pravo zadovoljstvo napraviti svoj mamac, odnosno boilu, a mnogi propustaju car da na svojih ruku djelo upecaju ribu.
Sam cin pravljena boila daje jedan osjecaj samopouzdanja u svoje mamce i trebamo vjerovati u njega.


U ovom clanku cemo se posvetitu samom cinu pravljena boila, a u sledecim cemo vam iznijeti mnostvo provjerenih i isprobanih recepata za boile.

Mnogi iskusni ribolovci koriste puno modernih sprava koje im uveliko olaksavaju pravljenje mamaca, ali to sve nije neophodno da bi ste napravili dobar mamac.
Osnovna stvar su dobri sastojci, vrijeme kuhanja i susenje boila.
Sto se tice kvalitetnih sastojaka i komponenti te gotovih mikseva topla preporuka je firma Masterbih.

O kvalitetu i ucinkovitosti nema potrebe pisati, ali bit ce vremena i za to..
No, da se mi vratimo zadatoj temi, tj. pravljenju boile.
Sastojci su izvagani i spremni
Krenut cemo redom, prvo i osnovno je da nadjete odgovarajuce mjesto gdje cete raditi vase mamce.
Naj bolje je u nekoj garazi, vani, ali nikako u kuci za radnim stolom jer vecina mikseva ima neprijatne ili ako su prijatni, onda prodorne mirise.
Sve sastojke i potrepstine stavite da su vam na dohvat ruke kako bi ste izbjegli smaranje i trckaranje ili jos gore, da izostavite neki od sastojaka.
Kad krene da ih pravite, a zafali vam neki sastojak cijela smjesa trpi..
Jedan od takodje vaznih stvavki su da imate ispred sebe preciznu vagu kako bi ste tacno odredili sastojke, a i posebne male posudice sa mjerama na sebi zbog tekucih sastojaka, ako ih koristite.
Sve sto se radi od oka, pogotovo za neiskusne kolege je kobno i samo bacanje novca, a isto tako i trpanje svega i svacega u miks - smjesu.
Neki ribolovci sa vise iskustva mogu tacno da sve urade od oka, ali takvih je malo.
Potrebno je da pripremite jednu vecu ciniju u kojoj cete da mijesite sastojke, serpa za kuvanje mamaca, mikser, i jedna veca i jedna manja posuda u kojima cete da vagate i spremate vec izvagane suve sastojke.
Znaci u jednoj vagamo, a u drugu istresamo izvagane komponente.
Univerzalna tablica

Za one koji zele perfekciju potrebna je i stoperica za vrijeme kuhanja mamaca, jer svaki miks ima svoje vrijeme i ne smije da se prekuha jer tako gubi svrhu i hranjive sastojke u istom.
Tablica prikazana gore je univerzalna, ali za neke mikseve se strogo mora paziti pri vremenu kuhanja jer neki se kuvaju duze, a neki krace. Posebno je potrebno obratiti paznju na HNV smjese i smjese na bazi mlijecnih proteina jer su izuzetno skupe, a pogresnim vremenom kuhanja ih mozemo upropastiti.
Obratite pogotovo paznju na kvalitet jaja koja koristite, sva moraju da budu sto svjezija, a pozeljno je koristiti domaca jaja, ako imamo sansu da ih nabavimo.
Jaja cemo provjeriti tako sto u posudu sa vodom ubacimo jedno po jedno, a ona koja isplutaju odma bacite jer ne valjaju, sva jaja moraju da budu na dnu!
Takodje obratite paznju na velicinu jaja, pozeljno je da sva budu priblizno iste velicine jer obim moze da pravi probleme u miksu, tj. da isti bude rijedak ili pretvrd.

Pravljenje boila:
U posudu izlupajte odredjenu kolicinu jaja koja je potrebna, tj. po receptu.
Izmjesajte jaja viljuskom ili elektricnim mikserom, ali na sto sporijoj brzini jer pravljenjem pjene tokom miksanja mozete dobiti mamce koji ce plutati ili ce odredjene strane boile vuci na mjestima gdje je bilo pjene, a to nikako nije dobro za njih!
Znaci sto manje pjene tokom mijesanja jaja.
Kad smo jaja izmjesali, sad dodajemo tecne i praskaste sastojke.
Takodje po potrebi dodajemo zeljenu boju, ali vecinom ce nasi mamci biti smedje ili crvenkasto blijede boje koju prouzrokuju sastojci u koristenom suhom miksu.
Pistolj za boile
Razni atraktori, aditivi itd.. u tecnom i praskastom obliku moraju biti vrlo dobro izmjesani u jajima kako bise pravilno i ravnomijerno umijesali u ostatak miksa.
Sad dolazi na red dodavanje suhog miksa u jaja, a nikako jaja i tecnost u suvi miks!
Znaci postepeno mijesajuci dodajemo glavni miks u jaja.
Nemojte sav suhi miks da bubnete u jaja jer nikad nemozete tacno odrediti kolicinu zbog velicine jaja, naj bolje je dodavati i mijesati postepeno, a ako zafali dodati suhe smjese ili malo vode ako je pretvrd.
Sto se tice vode, bilo bi pozeljno da ona nije sa cesme jer je ista puna raznih hemikalija koja riba vrlo dobro osjeti, pa bi bilo dobro imati jednu flasu rijecne ili jezerske vode pri ruci.
Naj bolje je kad imate vodu sa jezera ili rijeke u kojoj planirate loviti, to je tek top!
Sve sastojke mijesajte kasikom ili viljuskom dokle je to moguce, a onda pristupite rucnom mijesanju, tj. mjesenju rukama.
Mijesite miks sve dok se isti prestane lijepiti za vase ruke, tj. mora da bude kao plastelin kako bi lako oblikovali zeljene mamce, tj. boile.
Kad ste dobili masu poput plastelina tad mozete pristupiti daljnjem oblikovanju, a ako nemate pistolj koji se koristi za pravljenje boila nastavak je malo drugaciji.
Smjesa mora da bude malo mekanija, a odvajamo jedan po jedan komad velicine sake i stavljamo u suhi miks te isti mijesimo dok ne dobijemo cvrstu smjesu.
Roler za boile
Masa ne smije da bude pre rijetka, ali isto tako i ne pretvrda kako se nebi raspadala.
Dlanovima ili na stolu valjamo masu da dobijemo oblik kobasice precnika mamca koji zelimo.
Isti stavljamo u roler za boile i formiramo mamce, ako nemamo roler tad kobasicu sjeckamo nozem i pristupamo formiranju oblika rukama, odnosno trljajuci dlanovima dok ne dobijemo oblik koji zelimo.
Napominjem da mamci ne moraju biti okrugli ako pecate na manjim daljinama do 30 metara.
Okrugli mamci se koriste za vece daljine, sam oblik loptice pruza dalek izbacaj i pravilan let, odnosno da mamac ne skrece sa putanje prilikom kobranja.
Felsavi i mamci nepravilnog oblika skrecu i lete u stranu, ali to nije problem na manjim daljinama.
Cak sta vise mamci nepravilnog oblika imaju vece sanse da upecaju ribu jer su nesto novo, a i drugaciji su od vecine mamaca koje koriste drugi ribolovci.
Stavite posudu sa vodom u kojoj cete kuvati mamce, pozeljno je da voda nije sa cesme, ali ako nemate druge i ona ce posluziti.
Kad voda prokljuca ubacujemo odredjeni broj mamca u kljucalu vodu, zapamtite da nikako ne ubacujete velike kolicine vec samo po 20-30 komada.
Ostatak miksa drzite umotan u vlazan peskir ili u kesi koja je hermeticki zatvorena kako bi izbjegli susenje smjese koja kasnije postaje ne upotrebljiva za formiranje.
Susenje boila i rolera
Kasnije vadite komad po komad i formirajte mamce koje ubacujete u kipucu vodu.
Vrijeme kuhanja mamaca zavisi od miksa do miksa, slabo kuhani i previse kuhani mamci su jednako losi.
Slabim kuhanjem nemamo odredjenu cvrstocu, a onim koji su previse kuhani ubili smo sve sto valja u njima.
Neka sredina je da mamce kuhate dok ne isplivaju na povrsinu, ali u nekim miksevima imamo strogo odredjeno vrijeme kuhanja!
Kuhane boile odlazemo na cistu podlogu, a moze posluziti i stari peskir ili neka stara deka, papir itd. na kojem ce se susiti odredjeno vrijeme.
Idealno bi bilo napraviti mrezice za susenje.
Susenje traje od 12 sati pa do 3 dana..
Osusene mamce pakujemo u kese i stavljamo u zamrzivac, a ako ih zelimo odma koristiti nema potrebe za zamrzavanjem.
Imajte na umu da jednom odledjeni mamci ne smiju biti ponovo zaledjeni.
Mamce cuvajte od direktne svjetlosti i velike toplote kako bi vam duze trajali.
Autor i rezultati
U dobrom i odabranom drustvu sa drugim sarandzijama ovaj cin pravljenja mamaca je pogotov zanimljiv, ali imajte na umu da svako svoje tajne mamce radi sam ili u drustvu provjerenog kolege, tj. daleko od radoznalih ociju.
Vazno je vjerovati u svoje mamce, a uzitak nece izostati pogotovo kad upecamo dosta lijepih riba.
Iskustvo se stice vremenom pa nemojte gubiti nadu!
Zelim vam puno uspjeha.
Bistro.

za: ribolovacki.blogspot.com