Saran i amur su ribe koje bas vole da uzivaju na suncu, mogu satima da stoje na jednom mjestu. Proljece je idealno za povrsinski lov sarana..

Ovakva mjesta obozavaju
Kao sto sam vec i pisao u clanku "Lov sarana u proljece" te naveo razloge zasto saran dolazi u plice dijelove tokom proljecnih dana nije lose da se posluzimo ovim informacijama kako bi nekog prevarili.
Nemojte misliti da je saran tad neoprezan, naprotiv itekako je oprezan pogotovo ako su u jatu!
Tad i mali nezgodan pokret moze da ih preplasi i da propustite svojih 5 minuta.
Prvo i osnovno je da pazljivo obidjete mjesta nebili primjetili gdje se sarani suncaju.
Pretezno su to udaljenija mjesta gdje se osjecaju sigurno, a idealno je ako nad ili u vodi ima raznog granja, panjeva, trave itd..
Sve to im pruza odlican zaklon, a ujedno i hranu koja pada sa navedenog.
Kako sve buja, voda se zagrijava hrane je sve vise pa su i ribe aktivnije.
Naj vazije od svega je biti neprimjetan, obucite se u boje koje se stapaju sa okolinom, nista drecavo i upadljivo!
Jedan trik koji sam pokupio od engleskog poznatog sarandzije i kolege je to da tokom suncanog dana nije lose imati na sebi crvenu boju, djeluje cudno, ali ima vise razloga zasto je to tako, a u efikasnost sam se i uvjerio.
U svakom slucaju za one koji su pesimisti bolje je da nose zelenu, maslinastu, maskirnu itd..
Kada lociramo mjesto gde se sarani suncaju mjesto treba neprimjetno napustiti i ne priblizavati se vise!
Naj bolje je drugi dan spremiti se i okusati srecu, ali sa dovoljno udaljenog mjesta kako ih nebi uplasili.
Sto se tice sistema naj efikasniji je onaj bez icega, samo najlon sa predvezom po mogucnosti od fluorokarbona jer je on prosto nevidljiv u vodi i imamo vece sanse za ulov za razliku od obicnog monofila.
Sledeci problem koji se javlja je taj da nekad nemozemo zabaciti na odredjeno mjesto.
Ovaj problem cemo rijesiti upotrebom vaser kugle, a ako je ona zabranjena na vasoj vodi tad se mozete posluziti sledecim trikom:
Na kraj osnovnog najlona vezujemo virblu ili safe rig sa karabinerom, prostije receno sve standardno sem sto umjesto olova stavljamo jednu grancicu koja pluta na vodi.
Tako cemo biti u mogucnosti da zabacimo dalje jer nam grancica sluzi kao otezanje, a ujedno i kamuflaza.
Nemojte da pretjerujete sa tezinom pa da kacite granu od pola kilograma jer cete preplasiti ribu.
Moj trik je da grancica ima svega 20-ak grama sto je sasvim dovoljno za zabacaj od 10-15 metara.
Na udicu mozemo montirati sistem na dlaku ili obicno nataketi mamac na udicu.
Ako koristimo pahuljice, kokicu i druge mamce koji su tvrdi tad je bolje koristiti sistem na dlaku.
Ako se radi o korici hljeba, pahulji, nakvasenoj oblandi itd.. tad je samo nataknite na udicu.
Obavezno isprackajte par mamaca na mjesto ili ih bacite rukom sa skrivenog mjesta.
Mozete i u PVA vrecicu ili mrezu ubaciti par mamaca pa sve zakaciti na udicu, a pva kad se otopi svi mamci su oko naseg sa udicom i sanse su vece.
Ako se odlucite za pva materijale i trikove tad vam nista drugo nije potrebno jer sama tezina pva kesice ili mreze omogucava dovoljan zabacaj.
Ubacimo sve u pva, zakacimo mamac na udicu, a zatim i pva te brzo umocimo u vodu i zabacujemo, umakanjem u vodu dobijamo vecu tezinu kako bi mogli dalje zabaciti, ali sve mora da je munjevito jer se pva brzo topi, ako nemate bas iskustvo sa pva materijalima tad koristite grancicu kako sam naveo gore i ne umakajte pva u vodu prije zabacaja.
Kad sistem zabacimo potrebno se umiriti i ne kretati vec pazljivo posmatrati mamac na vodi i pravovremeno kontrirati.
Riba ce u samom startu pokusati da se domogne granja pa je prvi par sekundi rizicno i treba se truditi da je skrenemo sa njenog puta, a kasnije polako zamarati.
Pozeljno je koristiti laksi pribor, manje udice, tanje najlone itd. obavezno..
Mamac moze da bude sve sto vam padne na pamet, a naj ucinkovitiji za lov na povrsini je obicni hljeb i razno razne pahuljice, kokice, korica starog hljeba, oblanda itd..
Sve sto pluta i ne tone, bar ne odma.
Hljeb je idealan sto se lagano runi i malene mrvice jako brzo privuku ribu, ali nekad zna da pravi problem halapljivi klen!
Kako bi povecali atraktivnost obicnog hljeba evo jedan top savjet:
Sve sto vam je potrebno ne kosta vise od 2-3 evra, a ubitacno je za sarane.
Malo kvalitetne fider primame i dvije snite obicnog hljeba.

Ovo sve pripremite dan prije ribolova.
Ja sam koristio kombinaciju crnog i bijelog hljeba.

Nozem odvojimo koricu koja nam je i potrebna te je isjeckamo na male kockice.
U jednu kesu dodamo fider primame oko 100 grama, a ja sam koristio Masterbih Feeder koja mi se pokazala naj bolja jer je obogacena apetit stimulatorima i raznoraznim cesticama koje saran vrlo brzo detektuje i na velikim daljinama.
Isjeckane kockice korice ubacimo u kesu sa fider primamom koja je totalno suva.
Na ovaj nacin mozete pripremiti i pahuljice, kokice, oblandu itd..
Ja sam dodatno ubacio i saku cokoladnih pahuljica jer sam prosle godine imao dobre rezultate na iste.

Naglo zatvorimo kesu kako bi ostalo zraka u njoj i lagano protresemo kako bi sve dobro izmjesali.
Ovaj proces je potrebno uraditi par puta tokom 2 sata, a onda sve ostaviti minimalno 12 sati da mamci upiju sastojke i cestice fider primame.
Sutra nam preostaje samo da posjetimo odabrano mjesto i okusamo srecu.
Lagano sam se prisunjao i bacio par komada kockica hljeba, a zatim postavio kameru na raslje i udaljio se sa mjesta.
Ovakve kockice hljeba lagano ispustaju cestice i mirise koje vrlo brzo prvuku ribu sto je bilo i u ovom slucaju pa sam morao da se pomjerim u stranu kako ih nebi preplasio.
Na vodi sam veoma brzo primjetio kako jedna po jedna nestaju, saran ih kupi :)
A kasnije kad sam otisao po kameru imao sam i slike:
Prvo se pojavio jedan koji je odma krenuo u akciju.
Odma za njim je doslo i drustvo koje se bukvalno otimalo za zalogaj.
Naravno, ovakvim sistemom nije moguce upecati one bas naj krupnije jer oni ne izlaze tako lako na povrsinu.
Za njih je pozeljno imati Masterbih boile specijalno tretirane i radjene za proljece sa aromama na bazi alkohola, tj. za hladniju vodu koje su neprikosnovene i veoma lovne tokom proljeca, a kako vrijeme prolazi i voda se grije onda se lagano prelazi na druge specijalno radjene za ljeto-jesen, a do toga.. Bistro..
Moje omiljene arome za proljece


Za: ribolovacki.blogspot.com
Autor: Ostojic Boris