Krešimir Kuri je ribolovac koji zasluzuje posebno mjesto na nasem blogu. Covjek koji je svojim knjigama priblizio moderni saranski ribolov ribolovcima sa nasih prostora. Uzivajte..

Znanje i iskustvo sticano godinama Krešimir Kuri (Krešo) i dan danas dijeli pisajuci za mnoge ribolovacke casopise, a od sada cete Krešimirove tekstove moci citati i na nasem blogu.
Krenimo sa intervijuom.


Gdje ste rodjeni i kad ste se poceli baviti ribolovom, a kad zavoljeli saranski?
Rođen sam u Karlovcu, gradu na četiri rijeke i još puno raznovrsnih jezera, pa je sasvim razumljivo da sam se još od “malih nogu“ počeo baviti ribolovom. Svoju prvu ribu sam ulovio sa četiri godine, prvog šarana s deset, a prvog šarana preko 10 kilograma s 18 godina. To je bilo u 6. Mjesecu 1987, i dan danas još uvijek pamtim svaki detalj iz tog ribolova. Čini mi se kako je taj ulov zauvijek obilježio i preokrenuo moju ribolovnu karijeru i moj život. To znači da šarane intenzivno lovim već preko 24 godine.

Da li u vasoj familiji ima jos iskusnih ribolovaca?
Šaran ulovljen ljeti na Kupi
Moj je djed bio strastveni ribolovac u vrijeme kad je riba bilo puno, a ribolovaca i pribora malo. Svoju je ljubav prema vodama i ribama prenio na mene. Ribolovom se u ranoj mladosti  još bavio i moj stariji brat, tako da smo prve korake na vodi uglavnom napravili zajedno.

Sjecate li se vase prve ribe preko 10kg?
Naravno. Tri smo dana sa žgancima hranili jedno mjesto na Šumbaru, i nakon toga onako potpuno amaterski, bez danas nužno potrebne opreme i sa vrlo skromnim priborom biciklima se otputili u noćni ribolov. Na vodi nas je ulovila ljetna oluja, obojica smo pokisli do kože bez rezervne robe za presvući se, grijali se u noći uz vatru, ja sam na ruci zaradio krpelja, ali kad je u sam ciki zore primio šaran ljuskaš od 10 kilograma, sve su se druge nedaće u trenu zaboravile.

Koji vam je trenutacni rekord, tj. naj tezi saran ili amur?
Najveći šaran na jezerima imao je 26 kg, najveći amur 25.5 kg, najveći šaran na rijeci 20.5 kg.

Mozete li nam ukratko opisati pribor i mamce na koji ste ga ulovili?
Šaran od 26 kg je ulovljen na boilu vlastite izrade na bazi ribljeg (LT i predigest) i jetrenog brašna na Šumbaru, a i aroma je bila jetra. Pribor kojim je ulovljen sastojao se od štapa Daiwa Infinity duljine 3.9 m, i akcije  3.5 lb, role Daiwa Emblem Pro 5500, najlona Trabuco 0.30 mm, metar dugog leadcorea, klasičnog safety bolt sistema s klipom i 115 g olova, 30 cm predveza Pelzer Extreme nosivosti 30 lb, i udice Gamaktsu No 4, prekrivene teflonom. 
Osobni rekord mi je šaran od 26 kg ulovljen 2009. na Šumbaru


Koje vrste aroma naj cesce koristite po godisnjim dobima?
Arome su samo dio umaka ili „dipa“ koji se koriste. Nekad na nekim vodama uopće nisu nužne. Loviti se može s prirodnim ekstraktima (jetre, školjke, kukuruzne mlaćenice), aminokiselinskim pripravcima, eteričnim uljima. Ako ih ipak koristite, arome se biraju prema sezonama, pa ovisno o pH faktoru vode, ali i prema otapalima u bazi aroma koje se koriste. Arome na bazi glicerola su bolje za topliju vodu, a one na bazi etilnog alkohola i estera za hladniju. U proljeće bolje rade arome s nižim pH faktorom (kao na primjer jagoda), dok se u jesen bolje lovi s aromama s visokim pH (na primjer lignja i hobotnica). Teško je u samo nekoliko rečenica baš sve opisati. Ako bi pokušali generalizirati, što je uvijek nezahvalno, moglo bi se reći da su za proljetni ribolov, kad u vodi buja sav živi svijet bolji atraktanti koji ga što vjernije oponašaju kao na primjer betain, Green Lippid Mussel Esktrakt, Corn Steep Liquor i slični, a optimalno vrijeme za upotrebu aroma su ljeto i jesen, kad je puno prirodne hrane već proizvedeno, ali i pojedeno. Zima je druga priča. Tad je bolje loviti na alkoholne arome (mislim na one na bazi etilnog alkohola) jer se on u uvjetima  niskih temperatura nekako najbrže otapa u vodi.
Kvalitetni pripravci aminokiselina


Sta mozete preporuciti nasim citaocima za jesen?
U jesen se šarani vrlo intenzivno hrane. Prvo ih treba pronaći gdje su, pokušati pronaći na što su dosad sve bili lovljeni i ponuditi im malo drugačije mamce od ostalih ribolovaca na vodi. Preporučio bih im svakako vrlo kvalitetne mamce u velikim količinama. Kad ove ribe neko vrijeme hranite s većim količinama kvalitetnih mamaca, one postaju svjesne njihovog blagotvornog učinka, pa na neki način vrlo brzo postaju ovisne o njima i jako ih žele. Kad šarani jako žele vaš mamac, većina je posla već obavljena. Ove su ribe u takvim situacijama međusobno vrlo konkurentno raspoložene i tada ih se puno lakše prevari…

Koje poznate firme mamaca imaju prolaz kod vas?
Betain u kristalnom obliku je odličan atraktant
Nikad se nisam pretjerano obazirao samo na jednu određenu firmu za izradu mamaca i komponenti, i lovio sam na one koje su mi se kroz vlastito iskustvo pokazale dobrim. Međutim, nije loša ideja odabrati jednu od većih i poznatih firmi, i onda samo kombinirati njene proizvode. Danas ima puno dobrih kompanija za izradu mamaca. Odlični su mamci i komponente Kevin Nasha, Solara, Nutrabaitsa, Mainlinea, Rod Hutchinsona, Imperial Baitsa, CC Moorea…  Činjenica je kako je danas na tržištu jako puno različitih proizvoda, ali i da one najpoznatije tvrtke obično imaju i najbolje proizvode. Da oni ne love dobro šarane, te tvrtke ne bi mogle prodavati tako puno mamaca, i ne bi bile tako poznate i popularne. Vrlo je važno znati izabrati određene arome, mamce ili komponente za određenu vodu i u određenom dijelu sezone. To se najbolje može naučiti kroz ribolovno iskustvo na vodi, a puno korisnih informacija o mamcima može se naučiti i iz kvalitetnih ribolovnih knjiga i časopisa. 

Neki favorit iz palete proizvoda navedenih marki?
Svaka kompanija ima neke svoje favorite i za njih ribolovci uglavnom znaju. Međutim, kad se neka aroma na određenoj vodi počne masovno upotrebljavati, ona s vremenom gubi na svojoj učinkovitosti. Među ribolovcima se dobro zna što znači Monster Crab aroma Rod Hutchinsona ili Squid and Octopus ekstrakt Kevin Nasha ili ista aroma od Solara…
Jako je važno biti prvi koji neku takvu kombinaciju kroz mamce plasira na svojoj vodi, jer tada uglavnom poberete vrhnje. Međutim, ima i puno manje poznatih aroma i mamaca, koji također jako dobro rade, ali da bi ih saznali morate biti na vodi i što više loviti ribe.

Da li i sami pravite mamce tj. boile, pelete, partikle itd..?
Ja spadam u stariju ribolovnu gardu,  jer sam počeo loviti u vrijeme kad su ribe lovili jedino oni ribolovci koji su si sami znali napraviti mamce.  Još davne 1996. sam s kumom otvorio obrt za izradu suhih smjesa za mamce (za izradu boili), međutim tada smo za ove krajeve bili daleko ispred svog vremena jer je tada vrlo malo ribolovaca ovdje lovilo šarane boilama. Prava šaranska groznica je u naše krajeve stigla puno kasnije, pa smo ga nakon samo godine dana rada zatvorili. Danas je sve drugačije. Šaranski je ribolov doživio svoju veliku ekspanziju, i čini se da je lov šarana trenutno među nizinskim granama slatkovodnog ribolova daleko najpopularnija ribolovna disciplina uopće. Danas još uvijek radim mamce, ali samo za svoje potrebe, i još ponekad za najuži krug prijatelja. Kad se biraju komponente za mamac, vrlo je važno znati za koju se vodu on radi, ali i u kojem dijelu godine se tamo namjerava loviti, ima li u toj vodi puno sitne ribe, nekih drugih napasnih stanovnika (rakovi, američki somići, divlje peradi i slično), čime prosječni ribolovci na njoj najviše love (koji tipovi smjesa, boila, koje kombinacije atraktanata…). Kad jednom na kup prikupite sve te informacije, odabiru se komponente i kreće u slaganje smjesa i izbor kemije. Ono u čemu mladi ribolovci najviše griješe, je da previše zakompliciraju smjesu. Treba naći jednu ili dvije dobre komponente za bazu, i na osnovu njih dalje slagati smjesu. Jednako je i s aromama, aminokiselinama, atraktantima…
Boile domaće izrade obično su puno bolje od kupovnih


Mozete li nasim citaocima dati jedan provjeren recept za boile ili partikle, npr. za jesen ili proljece?
Vrlo je nezahvalno davati  „provjerene recepte za boile“ jer u trenutku kad se oni objave u u knjigama, časopisima ili na forumima postaju dostupni tisućama ribolovaca i više nisu originalni i provjereni, jer naglo gube svoju učinkovitost. Ja sam u drugom izdanju knjige Osnove šaranskog ribolova (Uskoro cete moci knjigu kupiti u nasem online shopu za BiH, Njemacku, Austriju, Svajcarsku, Italiju, Holandiju, Sloveniju itd..)detaljno opisao kako se slažu recepti za izradu mamaca, jer je na današnjim vodama, gdje se vrlo često i intenzivno lovi, jako važno biti originalan i malo drugačiji, a to možete jedino ako razumijete od čega se rade smjese, čemu koja komponenta služi, što su atraktanti, što je baza smjese, što su veziva, i kad je najbolje određeni sastojak upotrijebiti. Stari je ribički trik uzeti neki provjereni recept i samo mu promijeniti neki od atraktora ili neku od komponenti iz baze, i tako dobiti potpuno novi i originalan mamac.

Jednostavni recept za proljeće za boile je na bazi ptičje hrane:

20%   pržene  konoplje
10%   Megablenda
10%   kazeina
20%   sojinog brašna
20%   kukuruzne krupice
20 %  pšenične krupice  .

Za jesen se može koristiti isti recept u varijanti s ribljim brašnom.

20%  predigest ribljeg brašna
10%  LT ribljeg brašna
10 %  kazeina
20%   sojinog brašna
20%   kukuruzne krupice
20 %  pšenične krupice.

Za tekuću je komponentu važno da ima jedan aminokiselinski pripravak, jednu aromu, i jedan prirodni ekstrakt. Važno je da ne pretjerate s prevelikim brojem različitih komponenti i tako si nepotrebno ne zakomplicirate život.
Gotove smjese koje se namjenski slažu za ribolov na određenoj vodi i u određenom godišnjem dobu imaju prednost

Da li ikada koristite praskaste hrane poput fidera?
Praškaste hrane su odlična taktika za brzi ribolov i ribolov na vodama koje su jako bombardirane boilama. Pošto sam se kao dječak nekih desetak godina bavio natjecanjima u lovu ribe na plovak i u to vrijeme sam slagao hrane za natjecanja, povremeno si priuštim

užitak da danas, kad je veliki izbor raznih odličnih komponenti, složim neku hranu i s njom crvima i finijim priborom odem na šarane (na primjer na dan).

Koju taktiku upotrebljavate na nepoznatim vodama u kratkim ribolovima koji su naj cesci jer mnogi od nasih citaoca nemaju vremena za kampanje po 5-7 dana..?
Kada  ribolov morate svesti na kraće vremenske izlete, a želite u njemu biti učinkoviti, vrlo je važna priprema mjesta. Ona je najbolja ako ga nekoliko dana prije samog odlaska u ribolov prihranjujete. To je moguće učiniti samo na vodama gdje se relativno rijetko lovi. Na našim najpoznatijim jezerima u Hrvatskoj danas je velik pritisak ribolovaca i stoga je prihranjivanje jednostavno neizvedivo. Jedino što se u takvim situacijama isplati je otići na nekoliko dana u ribolov.
Dubinske hrane možete kupiti gotove ili sami napraviti

Spremate li se uskoro za neku kampanju?
Šarani najbolje znaju što im paše
Trenutno nemam u planu neke velike kampanje, što ne znači da ukoliko mi se ne ukaže prilika na dan ili možda na par dana negdje odem u ribolov.

Pitanje za vas od naseg prethodnog intervijuisanog ribolovca:
što misli kuda ide šaranolov s obzirom na prevladavajuću tendenciju ribolovnih društava da prenatrpavaju svoje vode?
Postavio: Željko Nikić Žac.

Lov šarana je u posljednjih desetak godina doživio veliku ekspanziju, broj ribolovaca je naglo narastao i veliki šaran je riba koju bi svi jednako željeli uloviti. Neki za to imaju jako puno vremena (na primjer ako su u penziji su ili im poslovne obaveze omogućuju puno slobodnih dana pa mogu često  loviti šarane), a neki ne (pa su obično takvima vode s velikim brojem velikih riba postala vrlo popularna, jer se tamo lakše i brže ulovi kapitalna riba). Danas se je u to sve upleo i novac, i svi bi ih klubovi željeli imati takve vode jer ona nose profit. Žalosno je da ako se pretjera u komercijalizaciji vode  najčešće stradaju šarani, ali to je tako. i teško da  se to može u skoroj budućnosti promijeniti. Ista se stvar događa i na modernim radnima mjestima. Radi se sve više i sve duže-na žalost materijalizam je svuda prevladao. Ipak, velika je sreća kod ovog sporta da svatko sam za sebe bira gdje će i koliko loviti, sam prema svojim potrebama, mogućnostima i afinitetima. Tu ima mjesta za one koji godišnje love od nekoliko dana do preko 200 ili više noći na vodi.

Hvala Krešo.
www.ribolovacki.blogspot.com