Juce sam prvi put izasao na kratki ribolov jer nisam imao vremena za nesto vise.
Htio sam da odem na jedno drugo jezero 3-4h, ali sam dobio informaciju da je zaledjeno pa sam pozvao kolegu da pitam kakvo je stanje kod njih na jezeru..


Kaze kolega: odledjeno, a okolo ima jos malo snijega, uglavnom moze se loviti.
Njegova ekipa tamo lovi vec par dana zaredom pa sam upitao jel ima igdje da se smjestim po strani, kaze ima, ok dolazim.
Nisam htio da njih uznemiravam i guzvam se, otisao sam na jedan mali zaljev jezera i malo prosetao.
Sjetio sam se za jedan odlican spot, samo kako je voda dosta opala morao sam izmarkirati teren da se orijentisem sto mi nije islo u korist jer sam sigurno preplasio neke ribe (ako ih je bilo tu).
Nasao sam ga napokon, poslije 4 zabacaja sam imao jasnu sliku.
To je jedna rupa u travi koja je precnika oko 1.2-1.5 metar, a taj kanal (sirine oko 1m) u travi se polako pruza prema obali i suzava.
Dubina na centru spota je oko 2.5 metra, a okolo cak 4 metra, znaci izdignut je, odlicno i zasticeno mjesto za sarkija da se fino sunca.
Pozicija je nezgodna za pecanje.
Mora se zabacini na spot, potopiti najlon, a onda pod nekih 70 stepeni uz ivicu trave najlon usmjeriti prema polozajima stapova i mjestu sa kojeg lovis.
Isuvise je blizu obale da budes direktno pred njim jer tad nema ulova osim nocu kad zamres pored stapova.
Zabacio sam citavu pop-up boilu Masterbih premium river ice i dodatno stavio polovicu popup corn speciala od MBiH takodje.
Odigao sam mamac od dna nekih 7 cm, zelio sam da svoj mamac istaknem, zbunim ribu i da ga prvog proba kad se nadje na spotu!
Oko sistema sam bacio 3-4 citave boile i 4-5 polovica, a na izlazu kanalica svakih pola metra bacio po jednu, sve ukupno 4 boile.
Tj. napravio sam mu trag i usmjerio na spot ukoliko bude patrolirao kanalom.

Drugi stap sam zabacio prema plicem dijelu, ali tu nije bilo akcije.
Uvalio sam se u stolicu i uzivao u zubatom suncu.
Zimsko pecanje sarana nije uvijek produktivno i ne treba se previse nadati, ali svaka ulovljena riba je uspjeh!
Iskreno, za nekih 2-3h koliko mi je ostalo slobodnog vremena, nisam se nadao ulovu jer mi je kolega rekao da niko nije upecao ribu zadnjih 7 dana, a prije toga je bilo svega par manjih riba 5-7kg.
U svakom slucaju, nek sam pokvasio najlone pa sta bude, odmoricu u stolici i uzivati u prvom izlazu.
Nakon nekih 1.5 sat otprilike imam dirkanje, svinger se blago mrdnuo (ajd znaj sta je, vjetric je poceo lagano da pirka), lagano sam ustao i cucnuo kraj stapa za svaki slucaj.
Znao sam da je ovde riba vidjela i prosla sve, nije lako pecati na ovoj vodi i upecati, svakodnevno je napadnuta ribolovcima.
Nesto mi se mota po glavi: Da nije deverika, kad..
Opet pip, i lagano spustanje svingera, riba je uzela mamac i krenula da izadje kanalom sa spota, brzo sam zgrabio stap i kontrirao u tvrdo, riba je tu.
Naravno, odma se zabila u travu, ali sam tacno znao namjeru sarana koji se htio probiti kroz staru travu i nabrati prema sredini jezera.
Brzo sam optrcao ugao i stao na polozaj da ga izvlacim pravo kanalom.
Popeo sam se na uzviseni dio i lagano ga dizao iz trave, krenuo je da divlja, pustio sam ga, ali nisam dozvoljavao da se spusti dole, bilo je izuzetno zanimljivo gledati te vrtloge, zamucenu vodu, komade stare trave (potajno sam se nadao ribi preko 15kg), nakon nekih 15-20 minuta krenuo je kanalicem prema meni, iz prve sam ga ubacio u meredov, a zatim u sak za vaganje jer sam vidio da je to ona ista riba koju sam uhvatio pred kraj prosle godine.
Pozvao sam kolegu da mi pomogne pri vaganju i ponese svoju vagu da budemo sigurni.
Kad se radi o ribi preko 20kg onda praktikujem da je izvagam makar sa dve vage.
Obje su pokazale isto: 24,1kg.
Kakav pocetak sezone, prva ovogodisnja riba i to preko 20kg, jel ima nesto ljepse?
Prezadovoljan ulovom, zamolio sam kolegu da me slika, a onda pustio ribu, spremio stvari i jos malo popricao sa njim.
Otisao sam kuci presrecan!
Eto kako vas kratki ribolov moze iznenaditi i lijepo obradovati, ne treba bjezati od njega vec svaki slobodan sat iskoristiti na pravi nacin.
I vama zelim uspjesan pocetak sezone 2012.
Bistro.
Za: www.ribolovacki.blogspot.de
Autor: Ostojic Boris