Prije nekoliko dana usli smo u ekvinocij ili proljetnju ravnodnevnicu.
Trajanje dana i noci je priblizno jednako, a kako vrijeme odmice noci ce biti sve krace, a dani sve duzi.
Sunce je presjeklo ekvator i krenulo na sjever - stiglo nam je proljece!
Cvijece cvjeta, vocke se spremaju da pupaju, a sav zivotinjski svijet se budi iz zimskog sna.
Konacno mozemo odahnuti i spremiti zimsku odjecu, a osim promjena u odjeci primjetne su i promjene na nasim vodama.
Ribolovci su jedva docekali da izadju na vodu i odmore dusu loveci svoju omiljenu vrstu ribe.
Obozavam ovaj dio godine jer je pun iznenadjenja koja mi svake godine namecu nove izazove po pitanju ribolova.
Kako proljece donosi lijepe mirise i sarenilo, tako cemo i u ovim redovima prikazati 5. slasnih mirisnih recepata za boile koje mozete koristiti tokom citave godine. No krenimo redom..




Prvi recept je Tutti frutti koji cu vam prikazati u dvije varijante.
Razlika je na prvi pogled mala, ali vjerujte u vodi je to sasvim druga prica.
Prva varijanta je kombinacija dva bazna miksa i preporucujem da ga koristite na plicim vodama, odnosno na vodama koje ne prelaze dubinom 4m.
U ovoj kombinaciji sa proteinski jakim "Creamy Nut" miksom vaznu ulogu igra "Birdfood i" bazni miks koji u sebi sadrzi probrane insekte, krvnu plazmu i mnostvo drugih energetskih elemenata.
Insekti su nazvani "super hranom" i igraju vaznu ulogu u ovom receptu pa nisu zanemarivi nikako.
Kombinacijom njih dvaju cete dobiti balans i veoma brzo svarljiv mamac kojem sarani ne prastaju kako na komercijalama tako i da divljim vodama.
Recept glasi ovako:

500g Masterbih Birdfood i Base Mix
500g Masterbih Creamy Nut Base Mix
10 kapi Masterbih Essential Oil Orange
10ml Masterbih Pure Corn Oil
10ml Masterbih Fruit Amino
10ml Masterbih Minamino
6ml Masterbih Flavour Ultra Tutti Frutti
5ml Masterbih Intense Sweetener


Druga varijacija je nesto sira varijanta koju mozete koristiti na napadnutijim vodama gdje je potreban mamac kojeg ribe ne mogu tako brzo procitati.
Specifican omjer tekucih aditiva igra vaznu ulogu, ali i tvori u cjelini veoma dobar i brz mamac.
Creamy Nut miks je kombinacija brasna tigrovih orascica, brasno prepecenog kikirikija, Haith’s-ov Nectarblend, hi csl puder, skupi i visoko kvalitetni mlijecni proteini uz jos par tajnih dodataka.
Ovaj miks je prava nutritivna kremasta bomba i sarani mu se ne mogu oduprijeti.
Recept za drugu varijantu Ultra Tutti Frutti:

950g Masterbih Creamy Nut Base Mix
50g Masterbih Powder Additive Tutti Frutti
8 drops Masterbih Essential Oil Orange
4 drops Masterbih Essential Oil Black Pepper
15ml Masterbih Pure Hemp Oil
12ml Masterbih Fruit Amino
8ml Masterbih Minamino
8ml Masterbih Flavour Ultra Tutti Frutti
5ml Masterbih Intense Sweetener


Slijedeci recept rado koristim tokom zime mada je on veoma efektivan i tokom toplijeg dijela godine kad su potrebna iznenadjenja - pogotovo na napadnutim vodama.
Recept Winter CO (Instant) glasi ovako:

1kg Masterbih Creamy Nut Base Mix
10g Masterbih Betaine
15ml Masterbih Fruit Amino
7ml Masterbih Coconut Supreme Flavour
12 Drops Masterbih Orange Essential Oil
4ml Masterbih Intense Sweetener


Polako dodjosmo i do nezaobilazne blage jagodice koju svrstavam medju omiljene, a nazivam je Strawberry Plus B.
Radjena na Creamy Nut miksu je stvarno nesto posebno, a glasi ovako:

1kg Masterbih Creamy Nut Base Mix
10g Masterbih Betaine
10ml Masterbih Corn Oil
20ml Masterbih Minamino
10ml Masterbih Fruit Amino
5ml Masterbih Strawberry Plus Flavour
10 drops Masterbih Bergamot Essential Oil
5ml Masterbih Intense Sweetener


I za kraj jedan specifican recept radjen na novom miksu, odnosno miksu nove generacije.
AAII je nutritivno balansirani combo mix nove generacije koji je radjen nesto drugacije od ostalih.
Osnova ovog finog miksa je veoma slozena kombinacija ribljih i mlijecnih proteina.
U miksu se takodje nalazi optimalna doza sjemenki i pticije hrane nadaleko poznatog branda Haith’s.
Vazno je napomenuti da AA2 miks sadrzi samo fina i lagana riblja brasna, apetit stimulator, dodatak hidroliziranog ribljeg proteina i poseban shrimp extract od kojeg ovaj bazni miks mirise veoma neobicno, a vuce na slatko.
Tropical Pineapple (Instant) glasi:

1kg Masterbih AA2 Base Mix
10g Masterbih Betaine
12ml Masterbih Minamino
8ml Masterbih Pineapple Delight Flavour
8 drops Masterbih Orange Essential Oil
10ml Masterbih Pure Salmon Oil
4ml Masterbih Intense Sweetener


U slijedecem broju ribolovca vas ocekuje nastavak te predstavljanje novih baznih mikseva i aktivatora.
Uz to cemo vam otkriti i par trikova za primjenu istih.
Ugodan boravak na vodi i Bistro!

Slikovita procedura izrade:


1. Za izradu 1kg baznog miksa firme Masterbih vam je uvijek potrebno samo 8 jaja.
Potrudite se da ona budu svjeza.

2. Sve tekuce dodatke pripremite da su vam na dohvat ruke.

3. Masterbih Intense Sweetener je mnogo jako sladilo i strogo se drzite upute na boci ili dozirajte po provjerenom receptu.

4. Sa amino kiselinama nemozete pretjerati, ali ipak postoje odredjene doze ispod kojih ne treba ici ako zelite efikasan mamac.

5. Esencijalna ulja su izuzetno visoke koncentracije i doziraju se u kapima kroz kapalicu koja je postavljena u samoj boci.

6. Sve sastojke lagano umitite da se lijepo izmijesaju, ali nikako ne pretjerujte.

7. Ovako umucena jaja sa tekucim aditivima je pozeljno ostaviti 20-30 minuta da odstoje kako bi se sve supstance lijepo povezale, a prije dalje upotrebe je pozeljno jos jednom lagano promijesati.

8. Bazni miks uvijek dodavajte u miks jaja sa tekucim aditivima.
Dodavajte po malo miksa i mijesajte vilicom, a kad to postane nemoguce prijedjite na mijesenje rukama dok tijesto ne postane kompaktno i prestane se lijepiti za ruke.

9. Pozeljno je tijesto umotati u neki najlon ili staviti u vrecicu te ispustiti zrak, a onda ostaviti na tamno i hladno mjesto nekih 45 minuta do 1 sat da se odmori prije daljeg procesa.

10. Tijesto izvaditi i ponovno premijesite (ne smije se lijepiti za ruke - ukoliko se lijepi tad ga niste dovoljno umijesili)

11. Izradite kobasite pomocu odredjenog promjera tuljca na pistolju ili jednostavno dlanovima srolajte kobasice.

12. Tad rukama ili na roleru izrolajte boile.

13. Boile ne moraju uvijek biti pravilnog okruglog oblika sto ponekad zna ribi jasno dati do znanja da se radi o opasnosti.
Ponekad sarane i amure mozete zbuniti izradom nepravilnih mamaca, a jedan od jednostavnijih je napraviti kobasicu nesto manjeg promjera od rolera na kojem rolate boile te tako izraditi valjcice popularno nazivane dumbells.

14. Mamce je sad potrebno termicki obraditi, odnosno skuhati.
Vazno je da kuhate po malo mamaca kako bi voda neprestano kljucala jer ako odjednom ubacite mnogo mamaca naglo cete ohladiti vodu i kljucanje ce prestati sto se ne preporuca.

15. Ja sam radio promjer boile 18mm i vrijeme kuhanja mi je bilo 2 minuta.
Za promjer i vrijeme kuhanja preporucam slijedece: 10mm/40 sekundi, 12mm/60 sekundi, 14mm/70 sekundi, 16mm/90 sekundi, 18mm/2 minuta, 20mm/2,5 minuta, 22mm/3 minuta i 24mm/3,5minuta.

16. Nakon kuhanja je mamce potrebno posusiti 24-48h na zraku bez izlaganja toploti ili jakoj promaji.
Obicna sobna temperatura ce biti sasvim ok.

17. Nakon susenja su vasi mamci spremni za upotrebu!
Ukoliko boile necete odmah iskoristiti u roku 3-5 dana, tad mamce pakujemo u vrecice i stavljamo u zamrzivac-skrinju (led).
Imajte na umu da jednom odmrznuti mamci ne smiju biti ponovo zamrznuti.
Ako pak zelite, mamce mozete i konzervirati upotrebom Masterbih Liquid Bait Preservative pa ih onda ne morate cuvati u skrinji.
Vidimo se na vodi i Bistro!

Za: ribolovacki.blogspot.com
Autor: Boris Ostojic