Izrada mamaca, odnosno boila je uvijek bilo obavijeno velom tajne i mistike..
Zelite se upustiti u ovu avanturu te krenuti pravim putem?

U narednih nekoliko serijala cu vam pomoci u izradi sopstvenih mamaca - boila, a da bi ste ih napravili perfektnim potrebno je koristiti najbolje sirovine u pravim omjerima i dobitnim kombinacijama koje daju najbolje rezultate.
No, prije toga je neophodno dobro poznavati komponente od kojih cete izraditi vase mamce.
Poznavanje sirovina, odnosno komponenti za izradu boila ima veliki znacaj kod svakog ozbiljnog ribolovca.
Ako zelite izraditi odlicne mamce, onda je prvenstveno bitno koristiti provjerene i kvalitetne komponente.
Kao i kod drugih sirovina, tako i u ribolovackoj industriji postoji mnogo vrsta brasana koja nose jedan naziv, a uveliko se razlikuju.
To je kao kad kazete kupio sam Automobil.
Ok, ali koji brend, model, koja snaga motora, plus ostale karakteristike..
Slazem se, Auto je Auto i sluzi za prevoz putnika i robe, ali nije svaki auto isti iako svi nose jednak naziv "Auto".
Tako nijedno brasno nije isto jer svaka kompanija u nabavi odabira kvalitet koji joj odgovara, odnosno potrazuje odredjene deklarativne postotke - nutritivne vrijednosti itd.
Na osnovu toga potrazivac moze da odredjuje podrijetlo, vrstu, metodu izrade, granulaciju, kolicinu proteina, masti, pepela, vijek trajnosti itd.
Druga vazna stvar je kompatibilnost komponenti, a znajuci iz gore navedenog da svaka nije ista - treba razmisljati i u tom smijeru.
Ja komponente tvrtke Masterbih poznajem najbolje i upravo cu vam pisati o njima kako bi ste ih sto bolje upoznali i mogli primjeniti na najbolji nacin.
Kad kazem primjenili na najbolji nacin, pod tim smatram da budete sposobni sami izraditi najbolji moguci mamac.
Ukoliko stvar shvatate ozbiljno i zelite najbolje rezultate, onda je bitno upoznati se sa svakom komponentom ponaosob.
Nepoznavanje komponenti je u vecini slucajeva promasena investicija koja donosi razocaranja zbog losijih ulova.

Riblje Brasno

Serijal bih zapoceo sa ribljim brasnima jer su ona trenutacno jedna od najzastupljenijih sastojaka i uvijek su obavijena velom tajne po pitanju doziranja u baznim miksevima.
Ujedno su riblja brasna fantastican sastojak koji u kombinaciji sa drugim nadopunama mogu napraviti jedan veoma kvalitetan riblji obrok kojem Sarko nemoze odoljeti vec ce mu se konstantno vracati i potrazivati jos.
Jos jedna vazna stvar pri uporabi ribljih brasana u miksevima je ta da su i najbliza saranovoj prirodnoj hrani.
Kad ih kombiniramo onda je vazno poznavati njihove karakteristike i nutritivne vrijednosti kako bi u kompletnom miksu imali kompletan obrok.
Kad spomenemo nutritivne vrijednosti vecina kolega pomisli odmah na proteine, ali postoji tu jos mnogo vaznih elemenata po pitanju energetskih sastojaka, vlakana, ugljikohidrata, masti, vitamina, minerala itd.
No, za pocetak necu odmah da vas opterecujem time jer je za pocetak prvenstveno bitno upoznati se sa sastojcima.
Kad smo vec kod proteina pokusat cu na njemu kao primjer ukratko skrenuti paznju na vaznosti omjera + poznavanja nutritivne vrijednosti kombinovanih komponenti.
Prvenstveno moramo obratiti paznju ne samo na kolicinu proteina u kompletnom miksu vec njegov procenat u finalnom termicki obradjenom (kuhanom) mamcu i jos postotak probavljivog proteina u gotovom mamcu.
Nekad taj procenat probavljivog proteina u gotovom mamcu zna biti veliki problem i zamka za mnoge kolege koji se bave izradom mamaca jer nismo obratili paznju na kompletan balans naseg miksa.
O tome cu vise govoriti pri kraju serijala kad obradimo sve sirovine, a sad cemo se pozabaviti animalnim komponentama, odnosno ribljim brasnima iz Masterbih ponude.

Masterbih LT-94 Fish Meal
Ovo brasno tvrtka Masterbih uvozi direktno iz Norveske i vrhunske je kvalitete, jedno je od najboljih ribljih brasana koje se moze naci na trzistu.
Oznaka LT znaci (Low Temperature) sto kazuje da je radjeno posebnim procesom na niskim temperaturama kako bi se sacuvalo sto vise vrijednih elemenata.
Pored LT oznake nalazi se broj 94, a on oznacava probavljivost proteina iz ove komponente.
Kad smo kod njega, vazno je napomenuti da LT-94 ima udio od 72% proteina.
Dobar mamac na bazi ribljeg brasna bez LT94 je nezamisliv i moze se reci da je omiljena komponenta ljubitelja fish mikseva.
Toplo ga preporucujem u svim fish miksevima ili tamo gdje zelite nadopunu, a pogotovo u kombinaciji sa nasim Pre-digested brasnom daje izvrsne rezultate.
Preporucena doza je 20%, a moze se ici i do cak 50% u osnovnom miksu.

Masterbih Pre-Digested Fish Meal
Pred probavljeno (enzimski tretirano) riblje brasno fenomenalnog aminokiselinskog profila i fantasticne topivosti.
Proteinska vrijednost ovog brasna je cak 82-84% i veoma je fine granulacije.
Izvanredne je probavljivosti (preko 97%) i topivosti (preko 75%) sto vas mamac cini veoma brzim i atraktivnim.
Vjerujem da sad promisljate kako bih ga trebalo staviti sto vise u miks?
Znam, tako vecina misli u pocetku.
No, obratite paznju da je "velike vopivosti" sto znaci da brzo i nestaje iz vaseg mamca pa tako nakon izvjesnog vremena vasa boila postaje suplja, odnosno ostaje bez ove dragocjene komponente u sebi.
Da bi je iskoristili na najbolji moguci nacin potrebno je pazljivo ukombinirati dozu na osnovu ostalih sastojaka u miksu.
Pre-Digested Fish Meal je sjajan sastojak i nema vode, odnosno ribe da joj ova komponenta nije zanimljiva, jednostavno THE BEST za sve uvjete i godisnja doba.
Smatrajte ovaj sastojak kao jedan medju najboljim atraktorima u vasem mamcu, ali i vise od toga!
Toplo ga preporucujemo u svim miksevima i ribljim brasnima, a pogotovo u kombinaciji sa Masterbih LT-94 brasnom.
Preporucena doza krece od 5-10%, a moze se ici i do 20% u osnovnom miksu.

Masterbih Sardine & Anchovy Fish Meal
Riblje brasno sardine i incuna je svima poznato i dugi niz godina se koristi pri izradi saranskih mamaca.
Ovo brasno je nesto svjetlije boje i izradjeno je LT metodom, odnosno procesom na niskim temperaturama, odlicne nutritivne vrijednosti (protein 68%) i odlicno se uklapa sa drugim vrstama ribljih brasana.
Efikasno i upotrebljivo tokom citave godine.
Ja ga posebice volim koristiti u toplijem dijelu godine i u Jesen.
Tad koristim izuzetno male doze aroma u mamcima, odnosno sa ovim ribljim brasnom prirodno pojacavam signal jer ima istancan i jak miris koji je uz malu dozu arome odlicna zamka za oprezne i velike ribe.
Preporucena doza je 20%, a moze se ici do 50% u osnovnom miksu.

Masterbih Herring Fish Meal
Ovo brasno je nesto snaznije i bolje kvalitete od drugih standardnih ribljih brasana.
Proizvedeno je na snizenim temperaturama kako bi se sacuvalo sto vise vrijednih elemenata i ima fenomenalan miris.
Odlicne je nutritivne vrijednosti, jakog aminokiselinskog profila, a takodje je bogatije proteinima (ima cak 70%) za razliku od drugih koja se nude na trzistu.
Preporucena doza je 20%, a efikasno je i do 50% u osnovnom miksu.

Masterbih Salmon Fish Meal
Sjajno brasno lososa koje je proizvedeno takodjer LT metodom, a njegova probavljivost je izvrsna.
Ovo brasno sadrzi 70% proteina, a cak 90% je probavljivo i smatra se pravom bombom na duge staze.
Specificne je boje i finog blagog mirisa u sirovoj formi, ali u finalnom mamcu postaje dosta izrazajnijeg mirisa.
Preporucljivo ga je koristiti u svim vrstama mikseva i kombinacijama, pogotovo kad se radi o kvalitetnim fish miksevima na duge staze.
Preporucena doza je 20%, a mozete ga koristiti do 40% u osnovnom miksu.

Masterbih Mussel Meal
Unikatno brasno, tj. kombinacija rijecne i morske skoljke u jednom, rijetko dostupno na trzistu i u slobodnoj prodaji.
Poseban proces izrade i vrhunska kvaliteta cini ga prosto neodoljivim za ribe.
Ima prekrasan miris po mesu skoljki, a ujedno i mali procentom smrvljene tanke ljusture skoljke koja daje vasem mamcu specificnu strukturu, tezinu, ali i prirodni Crunch efekat.
Preporucena doza je 10%, a mozete ga slobodno koristiti i do 20% u osnovnom miksu.

Masterbih Antarctic Krill Meal
Ovdje se radi o brasnu racica, preciznije (brasnu malih povrsinskih racica) koje je izvanredan atraktor i pojacivac svakog ribljeg miksa.
Nase brasno je snaznog okusa i finog mirisa po mesu racica, a porijeklom je sa antarktika pa po tome i nosi naziv (Antarctic Krill Meal).
Sa ovim brasnom treba biti pazljiv prilikom doziranja jer je veoma lagano, ali je zato izvanredno za upotrebu kod balansiranih mamaca.
Upotrebom ovog sastojka dobijate grublju strukturu i brze otvaranje mamca, odnosno nesto brze curenje atraktora iz boile.
Veliki broj kolega ribolovaca ga koristi i smatra da je neprikosnovene kvalitete u usporedbi sa drugim na trzistu.
Preporucena doza se krece od 2-3%, a moze se ici bez problema do 5% u osnovni miks.

Generalno sto bi trebali znati po pitanju kvalitete ribljih brasana
Zapamtite, kvalitetna i svjeza riblja brasna imaju lijepu svijetliju boju (pogledajte fotografije ribljih brasana o kojima sam vam pisao).
Pod ovim "svijetlija" smatram da nisu nikad tamnija od boje mljevene kave - otprilike.
Visokokvalitetna su pomalo "slatkastog" mirisa po ribi, a ne smrdljivog kako vecina misli.
Kvalitetna brasna nemaju miris po paljevini, takav zagorjeli miris imaju riblja brasna najlosije kvalitete.
Kvalitetna su pretezno finije granulacije i u sebi ne sadrze komadine kostiju niti bilo kakav komadic veci od 2mm - izuzev ako namjenski ne koristite brasna nekih ljuskara sa ljusturom.

Napomena
Ako ste spremni da ozbiljno udjete u svijet izrade mamaca pazljivo proucite svaki sastojak iredovito posjecujte nas blog!
U narednim serijalima cemo obuhvatiti druge vrste komponenti, a na kraju cemo prikazati kako i koje sastojke kombinirati te vam prikazati dosta provjerenih recepata.
Na osnovu tih recepata moci cete izraditi provjerene i izuzetno lovne boile, ali isto tako na osnovu prikaza nasih recepata bit cete u mogucnosti nadogradjivati neki svoj osobni recept.
Za koji dan nastavljamo sa novim serijalom..
Bistro!

Za ribolovacki.blogspot.com
Autor: Boris Ostojic